La începutul lunii noiembrie, in 2024, s-au aniversat 30 de ani de la prima campanie de marketing realizată pe Internet, de către Ken McCarthy. Ce a urmat a fost o avalanșă de informații, dar nu neapărat și la fel de multă cunoaștere. Platformele de publicitate, agențiile de marketing si diverșii specialiști au facut din Internet locul lor preferat de joacă, ridicând în entuziasmul lor un baraj de jargon între ei și antreprenori. Cea mai pașnica metodă de gatekeeping cunoscută de orice profesionist.🤪
Dar karmei nu îi ia mult timp să acționeze. De cațiva ani, forumurile de business sunt pline de marketeri și antreprenori care se plâng de faptul că nu își găsesc clienți, sau un job, în ciuda faptului că „fac lucrurile ca la carte.”
Problema este că au citit din cartile greșite. Sau și mai rău, nu au citit nici o carte. Este ușor să crezi că atunci când ții în mână un ciocan, totul este un cui.În astfel de timpuri, este important să ne întoarcem la informațiile de bază.
Simplitatea nu este doar cea mai înaltă formă de eleganță, dar și cel mai eficient mod de a face ceva, orice lucru ar fi acela.
Distilat la esența sa, marketingul este poziționarea unui produs sau serviciu în fața oamenilor care au cea mai mare nevoie de el. Și făcut într-o așa maniera încât ca acesta să pară cea mai bună alegere disponibilă, în ciuda altor competitori prezenți.
Cele trei elemente de bază ale marketingului, pe care sunt construite întregi strategii sunt: piața , media și mesajul. Prima data când am întâlnit aceasta versiune super simplificată a fost în cartea Magnetic Marketing, a legendarului Dan Kennedy. Sistemul său a fost pus în aplicare, și încă este, de milioane de afaceri din toată lumea. De ce? Simplu. Pentru ca funcționează. Și prin a funcționa, mă refer la faptul că este un sistem pe care oricine îl poate aplica la orice tip de afacere, și își va multiplica garantat numărul de clienți și vânzările.
Să începem cu primul element: Piața. 🙌
Un mod proactiv de a găsi o piață este sa te gândești la ce probleme au oamenii, în diverse aspecte ale vieții lor. De ce ? Pentru că aceiași oameni au o motivație puternică să scape de acele probleme, într-un fel sau altul. Unul din acele feluri este să te plătească pe tine pentru a face asta. 🤑
Aici vine intră ecuație produsul sau serviciul pe care îl poți vinde, și care va fi prezentat ca soluția pentru acea problemă, pe care ai identificat-o mai devreme. Dar este anul 2024, și putem presupune ca nu ești primul căruia i-a venit acea idee, deci vei avea ceva competiție. De aceea va trebui să îți poziționezi produsul într-un așa fel încât să pară nu doar diferit, ci și o alegere mai bună decât cel al competitorilor tăi.
Ceea ce ne duce la al doilea element al marketingului: Media. 🙌
Media este pur și simplu canalul prin care tu îți vei contacta prospecții. Sunt mulți care se bat în piept cu inovația, dar adevărul este că în marketing, nu s-a mai inovat nimic cam de prin anii 70. Doar am fost nevoiți să găsim metode mai practice de organizare a informației deja existente.
Totodată, aici s-a produs și cea mai mare confuzie din ultimele doua decenii, datorită exploziei în diversitatea platformelor de social media, a browserelor și a algoritmilor de căutare care vin odată cu ele. Și acestea s-au adaugat canalelor care existau deja, precum: presa tiparită, radioul, televiziunea, poșta scrisă fizică și electronică, și bineînțeles, cărțile.🥴
Și cum fiecare platformă are jargonul și practicile ei specifice, nu este de mirare ca antreprenorii sunt în ceață când e vorba să înceapă o campanie potrivită afacerii lor. Cuvântul cheie aici este relevanța. Gândește-te care canal sau ce fel de media va fi cel mai probabil consumată de clienții tăi ideali și începe acolo. Întotdeauna începe cu una, maxim doua platforme. Formeaza o bază puternică de interacțiune cu audiența ta, după care poți decide dacă este cazul să te extinzi sau nu.
Nu te lăsa intimidat de articolele de duzină, care au de câștigat de pe urma FOMO-ului tău că nu ești prezent pe toate platformele digitale de sub cerul „însatelizat” sau că nu ai cel mai complex sistem de funneluri de vânzări. Nu uita că scopul lor primar este să își vândă ele serviciile, nu neapărat să îți rezolve ție problemele. Din nou, ciocane și cuie.
Sincer, sunt afaceri care nu au deloc nevoie de social media sau reclame în spațiul public. Afaceri pentru care există metode mai relevante de promovare și care pot forma o bază puternică de clienți și chiar și o comunitate în jurul lor, direct în mediul fizic. Este bine sa fim raționali și să ne aducem aminte ca din cele mai vechi timpuri, oamenii au găsit metode de a vinde și cumpăra lucruri, și vor continua să o facă.
De exemplu, unui medic stomatolog specializat în dentistria copiilor îi va aduce mai mulți pacienți participarea la câteva ore de dirigenție unde poate educa copii despre sănătatea orală, la școlile din apropierea cabinetului, decât o campanie facută pe rețelele de social media. De ce? În primul rând, va fi singurul care se va duce într-un mediu în care competiția sa nu este prezentă, și va avea parte de mai multă atenție. În al doilea rând, va caștiga din start credibilitate și se va plasa într-o poziție de expert benevolent, nu doar de un alt dentist care își oferă serviciile. Totodată, factorul uman, de interacționare în persoană, întotdeauna va genera mai multă încredere decât o prezență digitală. Numeroase studii au confirmat asta de-a lungul anilor.😎
De aceea este important ca tu să identifici mai întâi unde se găsește audiența ta țintă, și ce canale de media sunt cel mai relevante de folosit pentru a comunica cu ea. Dar indiferent de care va fi acest canal, ceea ce vei spune, va fi factorul decisiv.
Ceea ce ne duce la al treilea element al unei campanii de marketing: mesajul.🙌
Mesajul este ceea ce ai de comunicat, în momentul respectiv, prospecților tăi. Indiferent dacă vrei să le oferi ceva gratis pentru a atrage leaduri, sau să îți promovezi cea mai nouă ofertă, felul în care o vei face îți va decide succesul. Sau eșecul.
Presupun ca din moment ce ești aici, știi că pentru a face bani, trebuie să vinzi ceva. Acesta este felul în care funcționează lumea în care trăim. Și oamenii vor să cumpere. Problema este ca aproape nimănui, în schimb, nu îi place să îi fie vândut ceva. Aceasta animozitate față de vânzări a mers atât de departe încât Woody Allen a spus că a petrece o seară cu un agent de vânzări este
mai rău decât moartea însăși. Ouch. Majoritatea audienței probabil au fost de acord cu el. Dublu ouch. Și asta a fost cu decenii înainte de era reclamelor în fiecare colt al spațiului fizic și digital. Triplu ouch anyone?🥴
De aceea este important să nu te poziționezi ca un vânzător în mesajul tău, ci ca un expert, de ale cărui cunoștințe prospecții au nevoie. Ceea ce nu este departe de adevăr, deoarece este normal ca atunci când vinzi un produs sau serviciu, să știi mai mult decât publicul tău despre acel lucru.
Un mesaj ideal va spune oamenilor, într-un mod cât mai clar și specific „asta este ceea ce pot face eu pentru tine și acestea sunt motivele pentru care să mă alegi pe mine și nu altă afacere care oferă același lucru.”
În mod evident, asta necesită un pic de finețe. De aceea este important să îți cunoști audiența tintă, care sunt problemele și nevoile lor, și care este cea mai bună metodă de a comunica cu ei, fără ca subconștientul lor să te respingă automat.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să îți înțelegi audiența țintă , dă click aici .👨🎓
PS
Ți-ar plăcea pe viitor sa primești și varianta audio a acestor articole, sau preferi doar să citești?
Feedback-ul tău m-ar ajuta mult.
Mersi,
Alexandra