Imaginează-ți că dai scroll pe telefon, și în feed-ul tău apar următoarele două titluri. Pe care ai da click?
„În sfârșit! China își dezvăluie secretul longevității, vechi de 1300 de ani.
Mai uimitor decât acupunctura?”
sau
„ Curs de Tai Chi, cu peste 100 de ilustrații, la doar 6.95 de dolari”
Majoritatea oamenilor au ales prima variantă. Și nu doar că au citit tot articolul, dar au și cumpărat acel curs, timp de ani de zile.
Acesta a fost titlul unui advertorial publicat de unul dintre cei mai buni antreprenori, dar și copywriteri din lume, Gary Halbert.
Ceea ce l-a făcut pe Gary să devină o legendă în lumea marketingului nu au fost doar cunoștințele sale în acest domeniu, ci faptul că le-a combinat cu studiul oamenilor, și mai ales, ce îi face pe aceștia să cumpere.
Iar „secretele” sunt un adevărat magnet, indiferent că este vorba despre o filosofie, rutină de sănătate, sau orice alt produs.
Cuvântul "secret" este un cameleon lingvistic cu o istorie bogată. În Roma antică, "secretus" însemna ceva ascuns fizic sau destinat unor scopuri speciale. Alchimiștii medievali foloseau termenul cu sensul de „practică” sau „metodă experimentală.”
Roger Bacon și Paracelsus au lăsat în urmă cărți cu „secrete,” ce conțineau rețetele lor medicinale și procesele chimice din spatele acestora.
Îmi și imaginez un landing page de pe vremea aceea:
„Formula secretă de transmutare pe care Biserica nu vrea să o știi!” - ar fi fost un titlu bun 😆😆😆
În zilele noastre, cuvântu "secret" încă reflectă ideea de „informație rezervată unui grup restrâns de oameni.”
Astfel, devenit un briceag elvețian al limbajului de marketing. Iar motivul pentru care funcționează atât de bine este că oamenii sunt programați să încerce să decodeze necunoscutul.
Din punct de vedere neurologic, când cuiva îi este sugerat un secret, în creierul său are loc o explozie de dopamină, sistemul de recompensă al creierului aprinzându-se mai ceva ca un brad de Crăciun. Nu este doar plăcere - este motivație pură, pentru a afla ce se află în spatele cortinei.👀
Sociologic vorbind, secretele sunt ca un declanșator de exclusivitate. Oamenii sunt, până la urmă, creaturi tribale. Și ce poate fi mai satisfăcător decât a face parte dintr-un trib de elită, care are acces la informații ce îți oferă un avantaj și nu este accesibil celorlalți? Să ignori așa ceva ar fi să te opui principiilor evoluției.🤷
Companiile mari sunt conștiente de asta. De exemplu, Apple nu lansează doar produse. Ci evenimentele lor sunt menite să îi facă pe oameni să se simtă speciali pentru că (doar ei) au acces la o tehnologie nevăzut (încă) de restul lumii. Chiar dacă singura inovație e un simplu buton.
Dacă Apple ar începe mâine un cult, peste două miliarde de oameni s-ar înrola fără să clipească. 😅
În același timp, secretele oferă și o plasă de siguranță psihologică cititorului. Ele au puterea de a transforma rușinea în speranță.Un fel de alchimie modernă, dacă vrei. 😄
„Ai încercat toate dietele de slăbit și nimic nu funcționează? Nu este vina ta, ci a unei enzime care doar ce a fost descoperită de oamenii de știință. Majoritatea doctorilor nici nu au auzit de ea.”
Astfel, în loc să se simtă incompetent, cititorul este doar "neinformat". Nu avea de unde să știe că face ceva greșit.
De exemplu, Weight Watchers, cel mai longeviv program de slăbit din lume, în loc să spună "Nu încerci destul de mult", au optat pentru "Există o metodă secretă de accelerare a metabolismului pe care nu o cunoști."
Ușurare psihologică instantanee.😇
După cum vedem, secretele satisfac mai multe motivații umane de bază, precum:
Frica de a pierde (FOMO): acea senzație sâcâitoare că toată lumea știe ceva ce tu nu.
Crește valoarea percepută: Informația etichetată drept "secret" devine automat irezistibilă.
Eliberarea disonanței cognitive: Secretele oferă o explicație pentru eșecurile trecute care nu deteriorează stima de sine.
Există totuși și o parte întunecată a secretelor, când vine vorba de utilizarea lor în marketing.
Linia dintre convingător și respingător poate fi extrem de subțire.🧐
Evită promisiuni care sună prea bine pentru a fi adevărate sau afirmațiile vagi, fără o bază în realitate. Astfel de campanii pot obține clickuri, dar nu vor atrage niciodată clienți de calitate, deoarece nu pot construi încredere.
La sfârșitul zilei, cele mai bune "secrete" sunt:
Autentice
Valoroase
Bazate pe informații corecte
Respectuoase față de inteligența publicului
Ține minte că secretul tău trebuie să rezolve o problemă reală, nu doar să creeze entuziasm temporar.
Astfel, folosirea secretelor în marketing nu sunt despre manipulare. Ele sunt despre:
Oferirea de noi perspective
Rezolvarea provocărilor reale
Crearea de valoare autentică
Respectarea inteligenței publicului
Și cu siguranță pot fi un diferențiator strategic, ce îi va face pe prospecți să își dorească să afle mai mult.
Până la urmă, ai citit până aici, nu-i așa?😄
Pe curând,
Alexandra 🥰